Horizon2020 | NEXTFOOD: 1η Συνάντηση Εργασίας στο Budweis

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 2020 | Rulal Renaissance-Fostering Innovation and Business opportunities  (http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/). Call/Topic: Building a future science and education system fit to deliver to practice.

Το πακέτο εργασιών που πρόκειται να υλοποιηθεί, με τίτλο «NEXTFOOD«, αποσκοπεί στην «Εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών του αγροδιατροφικού τομέα«.

https://www.nextfood-project.eu

Στις 28 – 29 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο των 19 εταίρων του ευρωπαϊκού έργου NextFood |Educating the next professionals in the Agrifood sector, στο Budweis στην Τσεχική Δημοκρατία, με την συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΚΜ, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι δράσεις από κάθε πακέτο εργασιών/WP και οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις 12 μελέτες περιπτώσεων και τις ομάδες εστίασης και έρευνας.

Τα τρέχοντα καθήκοντα του WP1 (Απογραφή των απαιτούμενων δεξιοτήτων για τη μετάβαση σε πιο βιώσιμη γεωργία, δασοκομία και αλυσίδα αξίας) περιλαμβάνουν την ανάλυση πολλών συνεντεύξεων ομάδων εστίασης που πραγματοποιήθηκαν στις χώρες των εταίρων, καθώς και μια ανάλυση των κενών και των αναγκών στα υφιστάμενα εκπαιδευτικά προγράμματα. Η καταγραφή δεξιοτήτων και ικανοτήτων θα παραδοθεί στις 31 Οκτωβρίου 2019.

Στο WP2 (Συνεργατική Έρευνα Δράσης) το έργο επικεντρώθηκε στην υποστήριξη της ανάπτυξης των δώδεκα περιπτωσιολογικών μελετών/case studies, οργανώνοντας workshops για κάθε περίπτωση. Έως τώρα, δέκα από τα δώδεκα workshops έχουν ολοκληρωθεί. Το έργο του WP2 περιγράφεται διεξοδικά στην ετήσια έκθεση ανάπτυξης περιπτώσεων που εκδόθηκε στις 30 Ιουνίου 2019, μαζί με ένα πρωτότυπο εγχειρίδιο και ένα ερευνητικό πρωτόκολλο.

Στο WP3 (Μελλοντικό πρόγραμμα σπουδών, εκπαίδευση και εκπαιδευτικό σύστημα) πραγματοποιήθηκε μια επισκόπηση των πλέον κατάλληλων προσεγγίσεων και μεθόδων για τη συμμετοχική μάθηση, η οποία αργότερα θα ενσωματωθεί στην εκπαιδευτική στρατηγική NextFOOD. Η εν λόγω επισκόπηση θα παραδοθεί στην έκθεση στις 31 Οκτωβρίου 2019.

Η τρέχουσα εργασία στο WP4 (Αξιολόγηση πολιτικής και συστάσεις) είναι η προετοιμασία μιας έρευνας για τη χαρτογράφηση των υφιστάμενων πολιτικών και τον προσδιορισμό των βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας θα αναφερθεί στις 31 Οκτωβρίου 2019.

Το τρέχον έργο στο WP5 (Διασφάλιση ποιότητας και μεταφορά γνώσης ) είναι η ανάπτυξη ενός πλαισίου για την αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων της έρευνας και της εκπαίδευσης. Το έργο αυτό καθοδηγείται από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και των βέλτιστων πρακτικών καθώς και από συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες στον τομέα της αξιολόγησης. Το πλαίσιο θα είναι έτοιμο στις 31 Οκτωβρίου 2019. Το επόμενο βήμα είναι η δοκιμή αυτού του πλαισίου σε δύο πιλοτικά έργα στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σουηδία.

Το έργο στο WP6 (Επικοινωνία, διάδοση αποτελεσμάτων) επικεντρώθηκε στη δημιουργία μιας πλατφόρμας επικοινωνίας και διάδοσης, συμπεριλαμβανομένης μιας ιστοσελίδας, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, των κοινωνικών μέσων και του υλικού εκτύπωσης. Οι προσεχείς μήνες θα επικεντρωθούν στην προώθηση ενημερωτικού υλικού στο επιστημονικό και στο ευρύ κοινό.

Το WP7 (Management) επικεντρώνεται στην εδραίωση μιας καλής συνεργασίας μεταξύ των εταίρων και στις συνέργειες μεταξύ των διαφόρων καθηκόντων. Αναλύθηκαν οι 12μηνιαίες οικονομικές και τεχνικές εκθέσεις και η αξιολόγηση των έργων.

Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του NextFOOD  είναι η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος βασισμένο στη βιωματική μάθηση. Η συνάντηση στο Budweis κατέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες αυτής της σύμπραξης. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένας μακροχρόνιος δρόμος για να καταστεί το Nextfood μια καθιερωμένη, αξιόπιστη και βιώσιμη κοινότητα μάθησης που μπορεί να συμβάλει στη μετάβαση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής και της δασοκομίας και να επηρεάσει τις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές έρευνας και εκπαίδευσης.