Επιστημονική Hμερίδα για την Γεωργική Βιοποικιλότητα

Η εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη σηματοδότησε την έναρξη της ημερίδας «Ενισχύοντας την βιοποικιλότητα των καλλιεργειών στην εμπορική αλυσίδα», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού-Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων.
Την διοργάνωση επιμελήθηκε η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού (www.ipgrb.gr) και η ARCHE NOAH (www.arche-noah.at), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος DIVERSIFOOD.
Οι κεντρικοί ομιλητές ήταν η κ. Φωτεινή Μυλωνά/Τράπεζα Γενετικού Υλικού, ο κ. Κώστας Κουτής/ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ, η κ. Βάσω Κανελοπούλου/ΠΕΛΙΤΙ, η κ. Maria Boye Simonsen/Danish AgriFish Agency, η κ. Emil Platzer/Arche Noah, η κ. Bistra Pavlovska/Εκτελεστική Υπηρεσία Ελέγχου Ποικιλιών-Σπόρων, η κ. Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου/Τμήμα Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών, η κ. Χρυσούλα Σκορδίτη/Ένωση Βιολογικών Γεωργών Β. Ελλάδας, η κ. Μαρία Παρταλίδου/Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ, o κ. Klaus Rapf/Arche Noah.
Βασικοί Στόχοι και Δηλώσεις
• Η γενετική διάβρωση των καλλιεργούμενων ειδών αποτελεί απειλή για τη μελλοντική γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια.
• Οι γενετικοί πόροι μπορεί να είναι εμπορεύσιμοι ως σπόροι, φυτά, τρόφιμα, ζωοτροφές ή μεταποιημένα προϊόντα για να διασφαλιστεί η βιώσιμη διατήρηση.
• Η διατήρηση της βιοποικιλότητας απαιτεί μια προσέγγιση πολλαπλών παραγόντων, στην οποία οι γεωργοί είναι οι κεντρικοί παράγοντες.
• Οι επίσημες διαδικασίες και τα αντίστοιχα νομικά περιβάλλοντα μπορεί να δημιουργήσουν εμπόδια στην καλλιέργεια της βιοποικιλότητας.
• Μαζί με τους συμμετέχοντες από τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Μάλτα προσφέρουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τρόπους για να κάνουμε τα περιβάλλοντα πιο φιλικά προς την ποικιλομορφία.