Horizon2020 | NEXTFOOD: Kick off Meeting στη Σουηδία

HORIZON2020 | NEXTFOOD, Nέα - ανακοινώσεις, Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Το πακέτο εργασιών που πρόκειται να υλοποιηθεί, με τίτλο «NEXTFOOD«, αποσκοπεί στην «Εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών του αγροδιατροφικού τομέα«. https://www.nextfood-project.eu/
Η εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο Malmö της Σουηδίας στις 2-4 Μαΐου 2018, όπου η Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΚΜ συμμετέχει μαζί με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 4 χρόνια και θέτει το φορέα μας στο επίκεντρο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Το έργο αφορά ένα νέο μοντέλο παροχής γεωργικών γνώσεων με βιωματική μάθηση/action learning model, το οποίο δίνει έμφαση στη γνώση των αγροτών και στη σημασία της δημιουργίας συνεργειών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων παραγόντων του γεωργικού τομέα, ώστε να τονιστεί η αειφορική διάσταση στην οποία πρέπει να στραφεί η αγροτική παραγωγή.

Στο πλαίσιο του έργου NEXTFOOD θα εφαρμοστούν δώδεκα case studies με σκοπό την ενσωμάτωση του action learning model στη γεωργία και την διασφάλιση της ποιότητας στην έρευνα και την εκπαίδευση, δημιουργώντας ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της έρευνας, με έμφαση στην βιωσιμότητα και την πρακτική χρησιμότητα.
Θα αναπτυχθεί ένα διεθνές πλαίσιο διαπίστευσης για την εκπαίδευση και την κατάρτιση σε τομείς συναφείς για την βιωσιμότητα των γεωργικών και δασοκομικών συστήματων. Μια καινοτόμος ερευνητική διαδικασία δράσης θα καθοδηγήσει την ανάπτυξη του έργου NEXTFOOD με κυκλικό τρόπο, έναντι της γραμμικής μετάδοσης γνώσης, διασφαλίζοντας ότι η ερευνητική διαδικασία και οι πραγματικές μελέτες περιπτώσεων βελτιώνονται συνεχώς.
Αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβάλλουν τα case studies: σε μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ του πανεπιστημίου και της κοινωνίας, σε περισσότερη καινοτομία στον κλάδο των γεωργικών προϊόντων και των δασοκομικών συστημάτων και σε μια προοδευτική κοινότητα γεωργικών ειδών διατροφής, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πολύπλοκες προκλήσεις της αειφορίας του 21ου αιώνα.
Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης, οι 19 εταίροι του έργου συζήτησαν τις προκλήσεις του μοντέλου και έθεσαν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές.