RUMORE: Διαπεριφερειακή Συνεργασία στο Μιλάνο στις 15-16 Μαΐου

 Το έργο RUMORE:

Rural-Urban Partnerships Motivating Regional Economies/Αγροτικές – Αστικές Συνεργασίες για την Ενεργοποίηση της Περιφερειακής Οικονομίας https://www.interregeurope.eu/rumore συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό έργο διαπεριφερειακής συνεργασίας «INTERREG EUROPE», στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας https://www.rdfcm.gr/el/rumore.

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως συνεργάτης του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 


Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στις εργασίες που έλαβαν χώρα στο Μιλάνο της Ιταλίας, στις 15-17 Μαΐου 2018.

Ο Δρ. Κατσαντώνης Δημήτρης, Ερευνητής της ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΚΜ, παρουσίασε καλές πρακτικές όσον αφορά τις “Αγροτικές-αστικές συνδέσεις για την αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας: Η υπόθεση ρυζιού” και επεσήμανε τις εξής ερευνητικές δραστηριότητες:

Αναπαραγωγή για νέες ποικιλίες και παραγωγή σπόρων


Βελτίωση των τοπικών πολιτιστικών πρακτικών

 

Διαδρομές πεδίου και καταγραφή νέων αγροχημικών στην καλλιέργεια Ρυζιού

 

– Υπηρεσίες αξιολόγησης της ποιότητας των προϊόντων Ρυζιού


– Οι σχολές
εκπαίδευσης και καλλιέργειας καλλιεργητών Ρυζιού

 

Τα τελευταία χρόνια η έρευνα επικεντρώνεται στα εξής:

 

– Βιώσιμη γεωργία με χαμηλές εισροές, έξυπνη γεωργία (αισθητήρες επιτόπου, IoT, UAVs, VRT κ.λπ.)

 

– Εκμετάλλευση των βιομηχανικών συμπροϊόντων / αποβλήτων ρυζιού (βιολογικό
λίπασμα
με βάση το ρύζι για βιολογική καλλιέργεια)

 

– Ανάπτυξη καινοτόμων λειτουργικών τροφών βασισμένων σε ρύζι


Η διαπεριφερειακή συνάντηση εργασίας ανέδειξε ζητήματα καλών πρακτικών από όλες τις περιφέρειες εταίρους όσον αφορά την υποστήριξη της καινοτομίας, μέσω της πλατφόρμας ανοικτής καινοτομίας και της γεωργίας υψηλής τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνάντησης εργασίας, οι εταίροι του έργου και οι ενδιαφερόμενοι φορείς εστίασαν στο εδαφικό πλαίσιο και τις δομές  της περιφέρειας της Λομβαρδίας καθώς και στην αστική και αγροτική διακυβέρνηση στη μητροπολιτική περιοχή του Μιλάνου.

Η δεύτερη ημέρα  ήταν αφιερωμένη σε τρεις από τις αγροτικές περιοχές του Μιλάνου: “Olona Valley Rural District”, “Rice and Frogs Rural District” και “Neo-rural District Tre Acque di Milano”.

Το τριήμερο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με συνεδρίες και συζητήσεις των ομάδων εργασιών του σχεδίου και με την  παρουσίαση των προόδων βελτίωσης των μέσων πολιτικής, καθώς και στην ανταλλαγή των διδαγμάτων και γνώσεων.