Ανάδειξη της Ελληνικής Βιοποικιλότητας και Ταυτότητας στη Μακεδονική Οινοποιία

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Θεοφάνη Παπά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο νέο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα: “Μακεδονικό κρασί και αποστάγματα από οινοποιήσιμα σταφύλια ελληνικής βιοποικιλότητας και ταυτότητας”.

Αναδείχθηκε ως επιτακτική ανάγκη, οι αναδιαρθρώσεις στις αμπελοκαλλιέργειες οινοποιήσιμων σταφυλιών, να γίνονται με προβεβλημένες και καταξιωμένες ελληνικές ποικιλίες. Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα των νέων φυτεύσεων, που δεν αποδίδουν δυναμικό αποτέλεσμα, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν στην ελληνική οινοποιία, όπου έχει συντελεσθεί μία δημιουργική στην κυριολεξία επανάσταση.

Συμμετείχαν και κατέθεσαν προτάσεις η Αν. Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Κωνσταντία Σαλογιάννου και οι εκπρόσωποι των Περιφερειακών Ενοτήτων της Π.Κ.Μ., ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Στέφανος Κουνδουράς, από την ΕΝΟΑΒΕ (οινοποιοί Β. Ελλάδος) ο κ. Στέλιος Κεχρής και ο κ. Ιωάννης Αλμπάνης, η υπεύθυνη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Φωτεινή Μυλωνά. Παρευρέθηκαν και οι εκπρόσωποι της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης.

Μετά τον εκτεταμένο διάλογο αποφασίσθηκε να συνεχισθούν οι εξειδικευμένες συναντήσεις. Σκοπός της όλης προσπάθειας είναι, να δοθεί η αξία και να εισπραχθεί η υπεραξία της ανεπανάληπτης ελληνικής βιοποικιλότητας και ιδιαίτερα της μεγάλης μακεδονικής παράδοσης, στην αμπελοκαλλιέργεια και οινοποιία, που η ζήτησή της αυξάνεται στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς.

Επιβάλλεται να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί το κέντρο αναφοράς του γενετικού πολλαπλασιαστικού υλικού του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και να πιστοποιηθούν οι αυτόχθονες ποικιλίες που ξεπερνούν τις τριακόσιες (300). Η μακεδονική οινοποιία, όχι μόνο αποδέχεται, αλλά και επιζητεί αγωνιωδώς την στήριξη αυτής της προσπάθειας. Μετά την καθοριστική συμβολή του Ξυνόμαυρου, του εμπλουτισμού από το μακεδονικό Ασσύρτικο και της Μαλαγουζιάς, πλειάδα άλλων ποικιλιών αναμένουν την χρηστική συμβολή τους στην Μακεδονική Οινοποιία. Ταυτοποίηση-πιστοποίηση, ποιοτικά χαρακτηριστικά και κρίσιμη παραγόμενη μάζα θα προκρίνουν την ιεράρχηση των ελληνικών ποικιλιών στην Μακεδονία και Βόρεια Ελλάδα, γενικότερα.

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Π.Κ.Μ. θα πρωτοστατήσει σ’ αυτή την προσπάθεια, με την καταλυτική στήριξη της Π.Κ.Μ. για συνέργειες και προγράμματα που πρέπει να υλοποιηθούν. Δύο άξονες αναδείχθηκαν από την συνάντηση:

Ι. Συμπράξεις και συνέργειες όλου του επιστημονικού, υπηρεσιακού και επιχειρηματικού δυναμικού της Π.Κ.Μ., για το μεγάλο ποιοτικό άλμα στην μακεδονική οινοποιία με ταυτότητα αυτόχθονων ποικιλιών, και

ΙΙ. Ανάδειξη των αναγκαίων πολιτικών και δράσεων για την αναδιάρθρωση και τις νέες φυτεύσεις στον μακεδονικό αμπελώνα, που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλείται να υλοποιήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.