Μεσογειακή Διατροφή και Μακεδονική Κουζίνα

Η μεσογειακή διατροφή και η γαστρονομία της ελληνικής κουλτούρας αποτέλεσε το επίκεντρο των συζητήσεων στο διαδραστικό συνέδριο “Mediterranean Diet and Health” στο Sani Resort στη Χαλκιδική, που πραγματοποιήθηκε στις 16 έως 20 Οκτωβρίου 2017. Η συνάντηση συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και την βραβευμένη τηλεοπτική σειρά “The Cooking Odyssey”, η οποία προβάλλεται στις ΗΠΑ, από το δημόσιο δίκτυο PBS, καθώς και στον Καναδά, ενώ αναμένεται να προβληθεί και στην Ινδία.

Αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιστημονικά συνέδρια, το οποίο υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την σημαντική υποστήριξη της Αντιπεριφέρειας Αγροτικής Οικονομίας ΠΚΜ και την συμμετοχή παγκοσμίου φήμης διακεκριμένων επιστημόνων και ερευνητών.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Θεοφάνης Παπάς, ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Δρ. Στέφανος Κάλης και ο παραγωγός και διευθυντής της τηλεοπτικής σειράς «Οδύσσεια Μαγειρικής» κ. Γιώργος Στάμου, ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία του διεθνούς συνεδρίου και τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017, στις 12.30’ το μεσημέρι.

Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης της Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεοφάνης Παπάς συμμετείχαν στην έναρξη του συνεδρίου, όπου τονίσθηκε και από τους δύο, ότι η Μεσογειακή Διατροφή και η Μακεδονική Κουζίνα προβάλλονται κατά τον καλύτερο τρόπο, από τους δύο προαναφερθέντες φορείς, στις ΗΠΑ.

Σε ιδιαίτερη εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοφάνης Παπάς παρουσίασε το περιεχόμενο και τις προοπτικές της Μακεδονικής Κουζίνας, την οποία παρομοίασε ως το όχημα μέσα από το οποίο θα δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία για όλα τα παραγόμενα προϊόντα στην περιοχή.