“Έχει νεκρωθεί η Δασική Πολιτική 30 χρόνια τώρα”

Ο πρώην Υφυπουργός Γεωργίας Κώστας Κιλτίδης μιλάει για την τραγωδία στη Μάνδρα και δηλώνει “παρών” στον αγώνα τη ΝΔ για την ανακούφιση της υπαίθρου

Συνέντευξη στην Ελένη Διαμαντίδη

Πηγή: Εφημερίδα “Ελευθερία του Τύπου”, 24 Νοεμβρίου 2017, Αρ. Φύλ. 180, σελ. 16

Διαχρονικές και πολυεπίπεδες οι ευθύνες για την τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής, κατά των πρώην Υφυπουργό Γεωργίας και Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστα Κιλτίδη, ο οποίος καταλογίζει έργα βιτρίνας στην αυτοδιοίκηση. Σε συνέντευξη του στο “ΑΓΡΟbusiness” μιλά για τη σχέση του με τον μέντορα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, επισημαίνει ότι η διαχείριση των δασών πρέπει να επιστρέψει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζει ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν υπό όρους στην ανάπτυξη της χώρας και δηλώνει “παρών” στον αγώνα της ΝΔ, σημειώνοντας “δεν συνταξιοδοτήθηκα πολιτικά”.

Να ξεκινήσουμε από το θέμα των ημερών: Δραματικές καταστάσεις στη Μάνδρα λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων και μπαζωμάτων δεκαετιών.

Οι ευθύνες για την καταστροφή είναι διαχρονικές και πολυεπίπεδες. Δυστυχώς αφορούν την νοοτροπία των πελατειακών συμβιβασμών και ελαστικοποιήσεως των νόμων από την κεντρική κυβέρνηση έως την Περιφερειακή και Δημοτική Αυτοδιοίκηση. Τριάντα χρόνια έχει νεκρωθεί στην κυριολεξία η Δασική Πολιτική. Τα αντιπλημμυρικά έργα θεωρούνται καταχρηστικά και η εν γένει αυτοδιοίκηση πνίγεται στις εκδηλώσεις και στο <<θεαθήναι>>.

Μιλάμε για πολιτική υποδομών, αλλά η διαχείριση δασών έχει μετακομίσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Περιβάλλοντος. Πώς θα παταχθεί το “γρηγορόσημο” και θα οργανωθούν καλύτερα οι υπηρεσίες;

Ικανή και αναγκαία συνθήκη ως πρώτο βήμα πρόληψης και σωτηρίας του μέλλοντος, να ασκηθεί δασική πολιτική. Διαχείριση δασών, καλλιέργεια δασικού χώρου, αναδασώσεις και φυτεύσεις πιο ψηλά στους ορεινούς όγκους και στα βουνά, ορεινή υδρονομία και διευθετήσεις στα ρέματα, να επανέλθουν ξανά στο προσκήνιο. Πρωτίστως από τη φύση, ο δασικός χώρος μας εκδικείται. Ο χώρος αυτός είναι νομοτελειακά συνδεδεμένος με τον ευρύτερο γεωργικό χώρο, ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας. Συγκρατεί εδάφη, αποφέρει υδρονομικό εμπλουτισμό, δίνει το υγιεινό πόσιμο νερό. Ο δασικός χώρος με την Γενική του Διεύθυνση ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας. Βεβαίως πάνω απ΄ όλα εφαρμογή των νόμων και τιμωρίες αποτρεπτικές. Που να βρεις όμως πλέον κράτος και δημόσια διοίκηση. Πόσο μάλλον πολιτικούς με βιωματική πολιτική …..

Έχετε περάσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Γεωργίας, προέρχεσθε από το Κιλκίς, έναν αγροτικό νομό. Ποια μηνύματα παίρνετε σήμερα από τους παραγωγούς της περιοχής σας;

Τα χωριά ερημώνουν και οι γεωργοί φτωχοποιούνται με αποτέλεσμα την κατάληψη τους από μετανάστες και <<τσιφλικοποίηση>> με ελάχιστους καλλιεργητές. Επειγόντως, χθες· πρέπει να ασκηθεί υπαιθροκεντρική πολιτική, αν θέλουμε πατρίδα και κοινωνία. Οι αναδασμοί κατάντησαν ευχολόγιο ή μακροχρόνια διελκυστίνδα. Ας σταματήσει τουλάχιστον η κατάτμηση της γεωργικής γης. Οι αγροτουπόλεις και κωμοπόλεις της υπαίθρου ως όραμα στοίχειωσαν. Η οικογενειακή αντίληψη καλλιέργειας εκφυλίστηκε και την αποτελείωσε η χρόνια ασθένεια της αστυφιλίας.

Οι συμπληρωματικές υποδομές δεν αναδείχθηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν (π.χ. γεωθερμία). Οι κλασικές και αλάνθαστες πολιτικές προ Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης που ισχύουν καθολικά στην ανθρωπότητα ισοπεδώθηκαν. Που είναι οι επιδοτήσεις σπόρων, λιπασμάτων, ζωοτροφών. Ποία επιδότηση επιτοκίου δανεισμού στην γεωργία υπάρχει; Πού είναι η φθηνή ενέργεια για καλλιέργεια. Έπρεπε το 2010 να ξυπνήσουμε και να μιλάμε τώρα για αγροδιατροφικό τομέα; Η ύπαιθρος προδόθηκε και η πατρίδα αγκομαχεί. Είναι η βουή των χωριών και των εναπομεινάντων αγροτών και κτηνοτρόφων που ακούγεται καταθλιπτικά.

Είδαμε απίστευτες σκηνές να εκτυλίσσονται κοντά στα σύνορα και μάλιστα στην περιοχή σας. Πώς θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν στον αγροτικό τομέα, αντί να είναι περιθωριοποιημένοι και εκτός κοινωνίας;

Οι αποκαλούμενες ορθές πρακτικές του εκφυλισμού και της διαστροφής δημιουργούν αθεράπευτες μόνιμες καταστάσεις με τις προκλητές μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων. Μπέρδεψαν τον Ξένιο Δία με το <<Ή ταν ή επί τας>>. Το ανθρωπιστικό ιδεώδες (στέγαση, σίτιση, περίθαλψη) και η συνεισφορά του ευεργετηθέντος ξένου στο σύνολο που τον φιλοξενεί, αντικαθίσταται από την αδυναμία ομαλής ζωής των πολιτών, που οι θυσίες των προγόνων για συγκροτημένες και ευνομούμενες πολιτείες όρισαν· οι Έλληνες ως Έλληνες και οι ξένοι ως ξένοι. Η ενσωμάτωση τους προφανώς κατά το Σύνταγμα και τους νόμους της πολιτείας μας. Με καταγραφή, όπως όλοι οι πολίτες της χώρας, θα μπορούσε να υπάρξει θετική συνεισφορά στον γεωργικό τομέα και στον αγροδιατροφικό γενικότερα.

Η γεωργία έχει περάσει στην ψηφιακή εποχή. Ποια μέτρα θεωρείται απαραίτητα για τον αγροτικό αναλφαβητισμό;

Γεωργικά επιμελητήρια δεν έγιναν, εκπαίδευση γεωργών για επαγγελματική επάρκεια δεν υπάρχει. Η έρευνα είναι αποσυνδεδεμένη από τις καλλιέργειες και τις εκτροφές, πλην των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο γεωπόνος δεν βρίσκεται στο χωράφι, αλλά πνίγεται στην γραφειοκρατία. Δυστυχώς πριν την ψηφιακή εποχή στο γεωργικό χώρο, χρειάζεται να υπάρξει το σωστό περιεχόμενο στην άσκηση της γεωργίας· θα μπορούσαν να γίνουν και τα δυο ταυτόχρονα. Με ποιους πολιτικούς και με ποιο δυναμικό όμως.

Είσθε γιατρός και ορισμένοι υποστηρίζουν πως το μέλλον ανήκει στα υγιεινά τρόφιμα. Ωστόσο όλοι παραδέχονται ότι δεν υπάρχει στρατηγική για τον αγροδιατροφικό τομέα και η συνδεδεμένη ενίσχυση συνήθως δίνεται σε όποιον φωνάζει περισσότερο. Τι θα αλλάζετε;

Να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν αξιώματα και δόγματα που δεν επιτρέπεται να αγνοηθούν. Η χώρα μας έχει την ασύγκριτη και αποδοτικότερη εδαφοκλιματική συνθήκη. Να στοχεύσουμε στον αγροδιατροφικό τομέα, που μεγεθύνει ούτως η άλλως υψηλό κοινωνικό πολλαπλασιαστή του πρωτογενούς τομέα. Να αναδείξουμε την αξία των συλλογικοτήτων ως αντίδοτο του μικρού κλήρου, όπως και την αναγκαιότητα των δυναμικών καλλιεργειών. Να κατανοηθεί στην παιδεία μας και την εκπαίδευση η οικογενειακή συνεισφορά στο εισόδημα, που επιζητούμε στην γεωργία, όπως και το αυτεξούσιο και ελεύθερο περιεχόμενο ζωής, στην άσκηση της γεωργίας. Η ολοκληρωμένη διαχείριση και η ιχνηλασιμότητα υγιεινής και ασφαλείας στα παραγόμενα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα καλύπτουν τις προϋποθέσεις σωστής διατροφής που θα αναζητήσει τα ύψιστα ποιοτικά γνωρίσματα.

Είναι γνωστό ότι διατηρείτε καλές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Να περιμένουμε επάνοδο στην πολιτική;

Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τον πίστευα από μικρός και ευτύχησα να γίνω αγαπημένος μαθητής του, για την άσκηση της πολιτικής. Προφανώς και είναι γνωστό, ότι με διέκρινε και με υπερασπίσθηκε πολλές φορές, χωρίς να έχουμε ταυτόσημη ιδεολογική αντίληψη. Με τίμησε και τίμησα την οικογένεια του. Όταν εξέλειπαν οι λόγοι, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 επέστρεψα στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Σ΄ αυτό της Α΄ Θεσσαλονίκης ως απλώς στρατιώτης, λόγω της εφαρμογής της λίστας υποψηφίων. Υπήρξα 12 χρόνια βουλευτής και 2 χρόνια μέλος των κυβερνήσεων της Ν.Δ. με Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Δεν συνταξιοδοτήθηκα επιστημονικά ή επαγγελματικά και πόσο μάλλον πολιτικά. Ας δει η ηγεσία τι μπορώ να συνεισφέρω στο Κιλκίς ή στη Θεσσαλονίκη.