Εξαγωγές Τροφίμων και Ποτών στις Σκανδιναβικές αγορές και στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας/ΑΣ ΠΚΜ, κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση στο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020.

Στην συνάντηση διερευνήθηκαν οι εξαγωγικές δυνατότητες προς τις Σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο στην μετά Covid-19 εποχή και με το Brexit να είναι πραγματικότητα από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάδειξη ψηφιακών δράσεων για την προβολή του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την συστηματική ανάπτυξη των εξαγωγών για την επίτευξη βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης.

Ειδικότερα, ο κ. Αντώνης Σιούλης, Γενικός Διευθυντής της RECO EXPORTS στην Ελλάδα και επιστημονικός συνεργάτης της ΑΣ ΠΚΜ, επεσήμανε την επιβεβλημένη ανάγκη αξιοποίησης ευκαιριών μέσω on-line B2B συναντήσεων και την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας επικοινωνίας, με σκοπό την δικτύωση Ελλήνων παραγωγών με διεθνείς εισαγωγείς και διανομείς. Αναφέρθηκε στις προοπτικές εισόδου στις Σκανδιναβικές χώρες, λόγω της πολύ υψηλής κατανάλωσης μεσογειακών προϊόντων διατροφής και των διατροφικών συνηθειών των χωρών αυτών, όσον αφορά την προτίμησή τους στα βιολογικά ή τα ιδιαίτερης υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο/ΗΒ παρουσιάσθηκε ένα στρατηγικό σχέδιο τριετίας, της ΑΣ ΠΚΜ με την RECO EXPORTS, επικεντρωμένο στις ανάγκες των Συνεργαζόμενων Επιχειρήσεων της ΑΣ ΠΚΜ. Το ΗΒ αποτελεί μια σημαντική αγορά για τον κλάδο των Τροφίμων & Ποτών, ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των πωλήσεων βιολογικών τροφίμων και ποτών λόγω του Covid-19. Η εδραίωση της εξαγωγικής παρουσίας των επιχειρήσεων της ΠΚΜ στο ΗΒ δημιουργεί ευκαιρίες για διείσδυση σε άλλες αγορές, λόγω της στρατηγικής επιρροής που διαθέτει το ΗΒ και του μεγάλου όγκου επανεξαγωγών που πραγματοποιεί στη διεθνή αγορά.