NextFOOD Legacy – Ενίσχυση της συν-δημιουργίας καινοτομίας και γνώσης στη γεωργία, τη δασοκομία και τις σχετικές βιο- αλυσίδες αξίας

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας/ΑΣ-ΠΚΜ, διοργάνωσε στις 18 Απριλίου 2022 στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη, εκδήλωση διάχυσης αποτελεσμάτων του έργου Next Food με τίτλο «NEXT FOOD Legacy – Εnhancing the co-creation of innovation and knowledge in agriculture, forestry and related bio-value chains//Ενίσχυση της συν-δημιουργίας καινοτομίας και γνώσης στη γεωργία, τη δασοκομία και τις σχετικές βιο- αλυσίδες αξίας»

IMG_3213

To NEXTFOOD (ΗΟRΙΖΟΝ 2020) ξεκίνησε το 2018 και ηγείται από μια διεθνή ομάδα εκπαιδευτικών οργανισμών, συμβούλων και τοπικών οργανισμών της αγροδιατροφής. Στόχος του ήταν να αναδιαμορφώσει το τοπίο της εκπαίδευσης και να βοηθήσει στην καλλιέργεια της νέας γενιάς επαγγελματιών βιώσιμης ανάπτυξης στην αγροδιατροφή.

Οι εταίροι του προγράμματος δούλεψαν προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από 12 cases που δημιουργήθηκαν σε 12 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας. Κάθε ένα από τα cases έτρεξε εκπαιδευτικά προγράμματα που υιοθέτησαν τις αρχές και τη μεθοδολογία εκπαίδευσης του NEXTFOOD. Κυρίαρχο στοιχείο της μεθοδολογίας του NEXTFOOD είναι η ενεργός και συμμετοχική μάθηση (action-based learning) και η ένταξη εκπροσώπων από διαφορετικούς τομείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο επεδίωξε να αναπτύξει μια πλούσια διαδικασία ανταλλαγής γνώσης και εμπειρίας και να ενσταλλάξει στους μαθητευόμενους τις δεξιότητες εκείνες που χρειάζονται για να ηγηθούν της βιώσιμης ανάπτυξης στην αγροδιατροφή.

Στο πλαίσιο του ΝΕΧΤFOOD, αναπτύχθηκαν μια σειρά από εργαλεία εκπαίδευσης ενεργούς μάθησης, εργαλεία για εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν αυτή τη μεθοδολογία, ερευνητικά αποτελέσματα και Practice Abstracts (περιλήψεις πρακτικής εφαρμογής) τα οποία είναι ευρέως διαθέσιμα στο κοινό μέσα από το διαδύκτιο και τη σελίδα της EIP-AGRI.

Μέσα στα 4 χρόνια του προγράμματος είχαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε πολυάριθμες ευκαιρίες συνομιλίας με όλους τους τομείς της αγροδιατροφής και να πάρουμε ανατροφοδότηση. Μελετήσαμε τα αδύναμα και δυνατά σημεία του εκπαιδευτικού συστήματος και τις ανάγκες που υπάρχουν έτσι ώστε να αναπτύξουμε συνεργατικά ένα όραμα για το μέλλον της αγροδιατροφικής εκπαίδευσης. Με το τέλος του προγράμματος καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα πλάνο περεταίρω αξιοποίησης για την γνώση και την εμπειρία που αποκτήσαμε και να βάλουμε την ενεργό μάθηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκετρο των εκπαιδευτικών μας δραστηριοτήτων.

Την έναρξη της εκδήλωσης σηματοδότησε η ομιλία του Προέδρου της ΑΣ-ΠΚΜ Κωνσταντίνου Κιλτίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Γεώργιου Κεφαλά, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Εισηγητές επί των συμπερασμάτων ήταν η Αποστολίνα Τσαλτάμπάση – CEO της OECON GROUP και συνεργάτης της ΑΣ-ΠΚΜ και η Ελισσάβετ Παπαδοπούλου Ερευνήτρια/Σύμβουλος από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αθανάσιος Μαλλιαράς,, ο Αντιδήμαρχος Παιονίας Γεώργιος Γεωργίτσαρος, ο Αντιδήμαρχος Κιλκίς Βλάσιος Κουρτίδης, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Στρατηγικού σχεδιασμού βιώσιμης ανάπτυξης και δημόσιας υγείας Δήμου Θερμαϊκού Ιωσήφ Μισαλέμης,  ο εκπρόσωπος Σύνδεσμου Εξαγωγέων Συμεών Διαμαντίδης, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Ιωάννης Κουφίδης και ο Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Στυλιανός Χούτας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόριος Τάσιος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης Χρήστος Τσιχήτας και ο Διευθυντής Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο Ιωάννης Αλμπάνης, Διευθυντής της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Β. Ελλάδος Α.Ε, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης Ιωακείμ Μαραγκόζης, εκπρόσωπος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Κουλούσης, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Δρ. Χρήστος Γεωργίου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων Ευδοκία Κρυσταλλίδου και ο Φώτιος Κώνστας εκπρόσωπος της GAIA Επιχειρείν.

Ευχαριστούμε θερμά όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.