SUSTEM | Συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA 2023

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε το παρόν στην μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών παγκοσμίως, ANUGA 2023. Η έκθεση διοργανώνεται στην Κολωνία, στον εκθεσιακό χώρο KOELNMESSE κάθε δεύτερη χρονιά. Περισσότεροι από 140.000 εμπορικοί επισκέπτες από 200 χώρες επισκέφθηκαν την φετινή έκθεση. Οι συνολικοί εκθέτες ήταν 7.900 από 112 χώρες, ενώ η ελληνική συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, έχοντας συνολικά 269 συμμετοχές.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SUSTEM / Sustainable European food and wine from the Mediterranean, η ομάδα έργου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, πρόβαλλε τα μοναδικά προϊόντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως Οίνοι ΠΟΠ/ΠΓΕ, ελιές ΠΟΠ, ελαιόλαδο ΠΟΠ, Βαλσάμικο κ.ά. Η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ εκστρατεία EU SUSTEM στοχεύει εκτός από την προώθηση εξαιρετικών προϊόντων από την Ελλάδα, στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των εμβλημάτων ΠΟΠ/ΠΓΕ, της Μεσογειακής Διατροφής, των Ευρωπαϊκών Πολιτικών στο πλαίσιο της Πράσινης Ανάπτυξης και των Βιώσιμων Πρακτικών Ανάπτυξης, όπως μείωσης της σπατάλης τροφίμων, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, 

Πλήθος επισκεπτών από τον τομέα της HoReCa είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μοναδικές γεύσεις ελληνικών προϊόντων και να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για πιθανές συνεργασίες.

Οι εταιρείες που συμμετείχαν και εφαρμόζουν μεθόδους Βιώσιμης/Sustainable Πρακτικής Ανάπτυξης, ήταν οι εξής:

 

Food-Forum, «The Greek Antipasti» Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και τυποποίηση τροφίμων antipasti (γεμιστές πιπεριές με τυρί, cherry, καμπανάκι, μακεδονικό πράσινο πιπεράκι, πιπεράκι honey), μανιτάρια, αγκινάρες κλπ. και στη συσκευασία και τυποποίηση ελιάς, (πράσινες, καλαμών, μαύρες Αμφίσσης, ολόκληρες, εκπυρηνωμένες και γεμιστές).

 

Η GALAXY -Μαβίδου & Υιοί ΟΕ, που εδώ και μισό αιώνα παράγoνται με σεβασμό στο καταναλωτή και την ελληνική διατροφή, προϊόντα που διακρίνονται για την ποιότητα και την νοστιμιά τους. Ξύδι από σταφύλι, Ξύδι από μήλα, Ξύδι και κρέμες Βαλσαμικού, Χυμός λεμονιού και Lemon Dressing, Μουστάρδες και Σάλτσες συμπληρώνουν ιδανικά κάθε φαγητό της παραδοσιακής αλλά και της σύγχρονης κουζίνας.

 

Το Οινοποιείο VAENI. Η αγάπη για το καλό κρασί, η πείρα και το μεράκι των 200 αμπελουργών – μελών του VAENI-Νάουσα, «παντρεμένα» με την πιο προηγμένη τεχνολογία, εγγυώνται για την ποιότητα των κρασιών του που προέρχονται κυρίως από την κατ’ εξοχήν Ελληνική ποικιλία του Βορειοελλαδίτικου χώρου, το «Ξινόμαυρο». Η ευελιξία του το καθιστά ιδανικό για ένα ευρύ φάσμα τύπων κρασιών: κόκκινο, λευκό, ροζέ.

 

Ο BOUNTOURIS G.P. OLIVES παράγει ελιές ανώτερης ποιότητας έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει την μέθοδο Farm to Fork / Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο. Επεξεργάζεται περίπου 2000-2500 τόνοι ελιές σε ετήσια βάση. Πράσινες, Ελιές Καλαμάτας, Οξειδωμένες Ελιές.

 

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετέχει στο έργο EU SUSTEM, με  τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου και την Enoteca Regionale Emilia Romagna, από την Ιταλία. Το έργο είναι τριετές.